Lazurozott kerítésléc , színválaszték

A kerítésekre, a kerítés deszkákra és a kültéri fa termékekre a Milesi XGT vékonylazúr termékcsalád az iránymutató. A classzic színeket azonnal raktárról!    RENDELHETŐ színek a             Lécek rendelhetők felületkezelve is ajánlat alapján.

Classic színek:

Trend színek:

A prospektusban feltüntetett színminták kizárólag tájékoztató jellegűek. A fát felületkezelés előtt 100-as finomságú csiszoló- szivaccsal kell megcsiszolni, az egységes, fenti mintákat megközelítő színű felület kialakításához. A vastaglazúr rendszer színei közel azonosak a vékonylazúr színekkel. Igény esetén egyedi színek beállításával is állunk ügyfeleink rendelkezésére.

Hydrocrom vékonylazúr rendszer
Felhasználási terület: Az XGT vékonylazúr rendszert a nem mérettartó faanyagokból (pl. gyalult deszka, palló, gerenda) készülő, esőnek, csapadéknak közvetlenül kitett kültéri faszerkezetek (pl. kerítés, pergola, kerti pad, oromdeszkázat, gerendafal, lambéria) védelméhez javasoljuk.
Felhasználási mód: Ecsettel két rétegben vékonyan elkenve.
Jellemzők: A faanyagba mélyen beszívódik, és a felületnek természetes, enyhén viaszos hatású megjelenést biztosít. Filmréteget nem képez, nem gátolja az esetleges repedéseken vagy bütü-felületeken keresztül a fa belsejébe szívódó nedvesség szabad kipárolgását.

Felhasználási útmutató:

Hydrocrom vastaglazúr rendszer
Felhasználási terület:
Az XHT-XGC vastaglazúr rendszer mérettartó rétegragasztott faanyagból készülő, csapadéknak közvetlenül nem kitett kültéri faszerkezetek (pl. lambéria, bejárai ajtó, ablak stb.) védelméhez javasoljuk, különösen akkor, ha elvárás a felületek esztétikusan lakkos megjelenése.
Felhasználási mód: Ecsettel kenve.
Jellemzők: A fedőlazúr vastag fi lmréteget képez. A vastaglazúros bevonat kialakításakor az adott szerkezetet teljesen körbe kell zárni a bevonattal úgy, hogy közvetlen nedvesség a faanyagot ne érhesse. Tartós vastaglazúros felületeket csak megfelelő alapossággal lehet elkészíteni, a felhasználási útmutatóban foglaltak maradéktalan betartásával.

Felhasználási útmutató:

A vastaglazúrból legalább 2 réteg felhordása ajánlott, ugyanakkor további fedőrétegek felvitelével a bevonat minősége és tartóssága még jobb, megjelenése még szebb lesz.

Javasolt felújítás: A vastaglazúr bevonatot nedves pamut ronggyal kell megtisztítani, majd a száradás után az XGC 35-ös ápolófolyadékot mikroszálas kendővel (az XGC 35 – SZETT tartalmazza), vigyék fel az adott felületre. Az eljárást évente 1-2 alkalommal érdemes elvégezni. Komolyabb sérülés vagy kopás esetén saját anyagával, azaz az XGC 43M fedőlazúrral lehet a felületeket helyreállítani.
Figyelem! A fent említett rendszereket csak olyan faanyagok felületkezeléséhez javasoljuk, melyek nem érintkeznek hosszabb távon vízzel vagy talajjal. Bükkből és más erősen fülledékeny, gombásodásra hajlamos faanyagból kültéri szerkezetek, borítások kialakítását nem javasoljuk. Bükkből és más erősen fülledékeny, gombásodásra hajlamos faanyagból kültéri szerkezetek, borítások kialakítását nem javasoljuk.

1K Hydroparquet lépcső és parkettlakkok
Felhasználási terület: Közepes mechanikai és alacsony nedvességterhelésnek kitett járó- és egyéb felületekhez.
Felhasználási mód: Ecsettel, vagy simítóvassal kenve, esetleg szórással.
Felhasználási javaslat: A puha (fenyőfélék) és középkemény (bükk) faanyagok színtelen lakkozása esetén HPC 5 mélyalapozót kell előzetesen használni. A kemény és pórusos faalapokat HPC 33-mal érdemes spatulyázni. Alapozáshoz és fedőlakkozáshoz a HPC lakkok önmagukban is alkalmazhatóak. A lakk elsősorban lazúrecsettel (esetleg szórással) hordható fel megfelelő minőségben. A lakkot inkább több vékonyabb, mint egy vastagabb rétegben érdemes kenni. Újabb lakkréteg felhordását megelőzően (a lakk megszáradása után) alapos köztes (akár gépi) csiszolást kell végezni. Az alapozó réteg csiszolását csak a megfelelő kikeményedési fok elérése után szabad megkezdeni. A köztes csiszolást legfeljebb 2-6 órával az átlakkozás előtt végezzük. A felületeket átlakkozás előtt alaposan le kell portalanítani. A száradás alatt a helyiségben a légáramlás minimális legyen. Legalább 2 réteg felhordása javasolt. A lakk vízzel történő hígításával annak kötésideje minimálisan, de felgyorsul. Fedőlakkozás csak megfelelően előkészített felület esetén végezhető el.

Felhasználási útmutató:

2K Hydroparquet lépcső és parkettlakkok
Felhasználási terület: Fokozott mechanikai terhelésnek kitett járófelületekhez (sportpályák, közösségi helyiségek).
Felhasználási mód: Hengerelve, ecsettel vagy simítóvassal kenve, esetleg szórással.
Felhasználási javaslat: A kétkomponensű rendszer felhasználása megegyezik az 1K rendszernél leírtakkal, a következő eltérésekkel: a töltőalapozáshoz a HPA 43 felhasználásra kész lakk edző nélkül akár több rétegben is alkalmazható. A HPA 43 kizárólag saját edzőjével, a HNB 40-nel működik megfelelően. A lakkot az edző hozzáadása után alaposan fel kell keverni. Nem szabad a lakkot és az edzőt összerázással elegyíteni! Az edző bekeverését követően 15 percen át pihentetni kell a keveréket. A bekevert fedőlakkot kizárólag a fent megadott technológiákkal lehet megfelelő minőségben felhordani.

Felhasználási útmutató:

Amennyiben a járófelületet színezni akarják, kérjenek külön tanácsot a technológiáról!

Figyelem! A járófelületek keménységét a lakk mellett a hordozó alapanyag keménysége is meghatározza, ezért a puhább fafajokból készített járófelületek különösen koncentrált nyomó, ill. ütő igénybevételnek kevésbé tudnak ellenállni, ezért a lakkrétegek is könnyebben deformálódhatnak. Ilyen fafajok esetében elengedhetetlen a HPC 5 szállekötő mélyalapozó használata, amely javítja a faanyag felületi szilárdsági tulajdonságait. Amennyiben a beedzett lakkréteg felüllakkozása szükséges, nagyon alapos gépi köztes csiszolást kell végezni a tapadási problémák elkerülése érdekében!

Hydrocrom

Segédlet lakossági felhasználóknak a Milesi vékonylazúrral kezelt felületek ápolásához és felújításához

 

  • vékonylazúrokkal kezelt kültéri fafelületek megfelelő időközönként felújítást igényelnek.
  • viszonylag egyszerű felújítással hosszú távon lehet a szerkezetek eredeti szépségét és tartósságát megőrizni.

 

Az időjárási viszonyok, mint pl. a napsütés, csapadék, hőmérséklet ill. mindezek változása fokozottan veszi igénybe a faanyag védelmét szolgáló bevonatokat. A levegő relatív páratartalmának függvényében a faanyagok zsugorodnak és dagadnak.

A vékonylazúrok elsősorban impregnáló jellegű készítmények, ezért a felületkezelés után tovább száradó faanyagon további repedések alakulhatnak ki, amelyet a készítmény nem tud áthidalni. A mennyiben a kezelt szerkezetek csapadékhatásnak vannak kitéve, a szerkezet állapotát az első évben folyamatosan nyomon kell követni. Az esetlegesen kialakuló repedéseket mielőbb utókezelni kell.

  • vékonylazúrral kezelt felületeket a karbantartást megelőzően enyhén vizes rongydarabbal alaposan le kell tisztítani. A tiszta és száraz felületre ecsettel vagy hengerrel egyenletesen kell az XGT 6… jelölésű anyagot felhordani.
  • HYDROCROM vizes-bázisú lazúrrendszer felújítását 2 legfeljebb 3 éves időközönként el kell végezni. A feladathoz színazonos XGT 6… elnevezésű termék a legalkalmasabb.

Felújítás előtt a felületekről a zsíros, olajos szennyeződéseket le kell mosni, ill. törölni, majd 220-240–es csiszolópapírral, vagy 120-150-es csiszolószivaccsal, esetleg finom (FINE) fokozatú filces csiszolóanyaggal (scotch bright, vlies-zel) a felületeket alaposan meg kell csiszolni, és a keletkező csiszolatport tiszta rongydarabbal vagy ecsettel el kell távolítani. A megtisztított felületre legalább két rétegben hordjanak fel ~80 ml/m2 mennyiségben a megfelelő színű vékonylazúrból.

Amennyiben erősen leromlott minőségű, elhanyagolt szerkezeteket kell felújítani, érdemes a régi bevonatot teljesen eltávolítani. A felületeket durvább ~180-as papírral nyers fafelületig vissza kell csiszolni. Portalanítás után a repedezett faanyag megfelelő minőségű Borma Fatapasszal glettelhető, majd száradása után síkba csiszolható.

A felújítandó felületekre két rétegben kell a XGT 6… vékonylazúrt felhordani. Az első réteg felvitele után – kivárva a megfelelő száradási időt – még egy réteget fel kell felhordani. Újabb bevonati réteg felhordása előtt ne felejtsenek el köztes csiszolást végezni 100-as csiszolószivaccsal, vagy 220-240-es csiszolópapírral, amennyiben a két réteg felhordása között több mint 24 óra telne el.

Mechanikai sérülés esetén a javítást haladéktalanul el kell végezni.

A vékonylazúr kizárólag XHC 6-tal hígítható.

Két felújítási ciklus között a felületek tisztításon kívül különleges ápolást nem igényelnek. A felületeket mindenképpen közel semleges kémhatású tisztítószerekkel szabad csak tisztítani. A felületek különösen érzékenyek az erősen alkoholos tisztítószerekre (pl. üvegtisztítók).